musicbutton

 

 

ONTWERPEN  

Ontwerp 5: De electronische boek-lezer (E-Bookman)

 

Deze pagina uit 1998 biedt een ontwerp dat eindelijk is verwezenlijkt in 2007 door Sony en Irex-technologies, en in 2010 geperfectioneerd door Apple met de Ipad. Niettemin is de onderstaande tekst wel interessant uit historisch oogpunt.

 

"It is ironic that one of the biggest succeses on the internet sells books, a product that the medium was supposed to make obsolete. We still might see the rise of devices that download novels like software ...." (TIME nov. 9 1998 cyberelite TD11)

Terwille van het lezen van electronische boeken voorziet deze E-Bookman in de toekomst van de informatiekultuur. Dit apparaatje zal de bestaande boeken in gedrukte vorm vervangen voor boeken die kunnen worden gedownload met behulp van een computer in zip-bestanden, op te slaan op reguliere floppy-discs. Deze floppy-discs zullen worden verwerkt door de E-Bookman die in staat is complete internet-pagina's (m.i.v. afbeeldingen) of welke html-opgemaakte tekstpagina's ook (zo groot als het formaat van de floppy-disc toestaat, normaal 1.44 Mb) weer te geven. Op die manier kan iedere Internet-site bestanden van zijn essentiële informatie in gecomprimeerde zip-vorm aanbieden zodat iedereen die zich niet waagt aan de computercomplicaties (en prijzen) de informatie op het internet kan waarderen. Ook kan het voor computereigenaars een opluchting zijn om niet de hele computer te moeten opstarten alleen maar om off-line pagina-bestanden te kunnen lezen. Geen electrische ventilator of scherm-effect zal storen. Prettig lezen vanaf je schoot met een apparaatje zo handig als een boek. Eenvoudige bediening om vooruit en achteruit te bladeren (de grote knoppen), het bekijken van het vorige en het volgende scherm, (de kleine p- en n-knoppen links van de rechter voorwaarts-knop) in één keer naar boven of helemaal naar de onderkant van het document gaan (door de t- en b-knoppen rechts van de linker terugwaarts-knop). Het biedt ook de voordelen van HTML-linken. Eventueel zou de gewone burger die meer geïnteresseerd is in read-only media (digitale televisie voor zowel zappen als surfen b.v.) dan in de creatieve uitdaging van een ontwikkeld gegevensverwerkings-station als een volledige computer, met behulp van dergelijke media bestanden willen downloaden. Dit kan geschieden op een floppy-disc om off-line te lezen en als de computer of t.v. bezet is door anderen voor t.v.-programma's e.d., of ze te kopen in een boekhandel tegen een veel lagere produktie-prijs ( een kwart van feitelijk boekprijzen of minder), of ze krijgen van een download-voorziening in bibliotheken b.v. die dan alle boeken en internet-informatie altijd beschikbaar hebben in plaats van de helft te hebben uitgeleend of niet in bezit te hebben. Men kan een e-boek dus op die manier van een bibliotheek krijgen zonder enige verplichting om iets terug te bezorgen of een boete te betalen als je dat vergeet. Samenvattend: een grotere efficiëntie van informatie-overdracht tegen geringere kosten met voor het publiek een meer betaalbaar (ongeveer 200 gulden) en beheersbaar apparaat dan een volledige computer. De e-bookman kan de bestandsbewerkingen uitvoeren m.b.v. een touch-pad of touchscreen en knoppen. Zo is tegemoet gekomen aan het basis-idee van het verschaffen van een aanvaardbaar alternatief voor de bestaande gedrukte boeken, dat net zo gemakkelijk en plezierig in het gebruik is maar vele extra voordelen biedt.

De volgende ondernemingen zijn electronische boeken aan het ontwikkelen, of hebben die al ontwikkeld, die echter niet aan dit power-to-the-people-ontwerp beantwoorden: ze kunnen geen floppy's lezen (en dus niet worden gebruikt om eigen bestanden door te geven zonder een computer), hebben moeite met standaarden, zijn duur in het waken tegen 'illegaal copiëren' en sommigen vereisen zelfs een maandelijks abonnement: Comdex (Everybook), Librius, Novomedia (Rocketbook) and Softbook. Een mislukte voorganger was: Dynabook.

Nederlands artikel hierover: Er daagt een toekomst voor het electronisch boek (NRC 27 jan"99 p18). Zie ook de site e-book.nl voor het laatste nieuws op dit gebied.

 

e-bookman-gif

 

Een ieder geïnteresseerd in dit ontwerp terwille van publicatie of fabricage wordt vriendelijk verzocht kontakt op te nemen met De Orde.

 


Links:

 

Links naar e-boeken op het Internet 

E-Booeken aangeboden op deze site



 

           





©De Orde van de Tijd